
Hemoroid Nedir ?
19 Haziran 2022
Lazerle Hemoroid Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
19 Haziran 2022Hemoroid Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hemoroid hastalığında uygulanacak tedavi yöntemi hastanın şikayetlerine ve hemoroidin evresine göre değişebilmektedir. Hemoroid hastalığının ilk evrelerinde hastalara lifli gıdalar içeren bir diyet listesi ile birlikte oturma banyosu gibi çözümler önerilebilmektedir. Makatta kaşıntı yaşayan ve kanama görülen hastalara ise, hemoroid çok ilerlememişse ağrı kesici kremler ile müdahale edilebilmektedir. Bununla birlikte, yoğun kanamaya sebep olan hemoroidlerde band ligasyon yöntemi kullanılabilmektedir. Bu yöntemde hemoroide sebep olan damarlar lastik bir band ile boğularak düzeltilmektedir. Bu tedavinin de yeterli olmadığı durumlar 3. evrenin sonu ve 4. evre itibariyle yaşanmaktadır. O aşamadan sonra hemoroid hastalığının tek çözümü cerrahi müdahale ve lazerli hemoroid ameliyatı olacaktır.
Hemoroid Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Hemoroid tedavisinin, hemoroidin evresine ve durumuna göre tercih edilebilen birden fazla yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin uygulanış şekli aşağıda belirtilmiştir. Hemoroid hastalığının ilk evrelerinde hastalara lifli gıdalar içeren bir diyet listesi ile birlikte oturma banyosu gibi çözümler önerilebilmektedir. Makatta kaşıntı yaşayan ve kanama görülen hastalara ise, hemoroid çok ilerlememişse ağrı kesici kremler ile müdahale edilebilmektedir. Bununla birlikte, yoğun kanamaya sebep olan hemoroidlerde band ligasyon yöntemi kullanılabilmektedir. Bu yöntemde hemoroide sebep olan damarlar lastik bir band ile boğularak düzeltilmektedir. Bu tedavinin de yeterli olmadığı durumlar 3. evrenin sonu ve 4. evre itibariyle yaşanmaktadır. O aşamadan sonra hemoroid hastalığının tek çözümü cerrahi müdahale ve lazerli hemoroid ameliyatı olacaktır. Cerrahi işlemlerin uygulanışı ise tercih edilen tedaviye göre değişiklik göstermektedir.
Hemoroidin Cerrahi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hemoroid tedavisinde uygulanabilecek birden fazla cerrahi yöntem bulunmaktadır. Hemoroidin evresi ve durumuna göre hekim tarafından hasta için en uygun cerrahi yöntem belirlenir ve tedavi gerçekleştirilir.
- Skleroterapi: Genellikle 1. ve 2. evre hemoroidlerde kullanılmaktadır. Bu yöntemde, şişmiş ve genişlemiş damarlara uygulanan bu ilaç damarların büzüşmesini ve birbirine yapışmasını sağlamaktadır. Hemoroid dokusuna uygulanan bu yöntemdeki amaç dokuya ilaç verilerek büzüşmesi ve pıhtılaşmasını sağlayarak ortadan kaldırmaktır. Bazı durumlarda işlemin tekrar edilmesi gerekebilmektedir.
- İnfrared Koagülasyon: Lazer yöntemi olarak da bilinen bu yöntem lokal anestezi eşliğinde uygulanmaktadır. Kızılötesi ışın ile hemoroid memesinin yakılarak söndürülmesi amaçlanır. Hasta aynı gün taburcu olur ve normal yaşantısına devam edebilir.
- Bant Ligasyon Yöntemi: Şişen, genişleyen hemoroid memesinin kök bölgesinin lastik bir bant ile sıkıştırılması ile uygulanmaktadır. Damarların kurutulup düşmesi amaçlanmaktadır. Hasta aynı gün taburcu olur.
- Longo Yöntemi: 3. ve 4. evre hemoroidlerde kullanılmaktadır. Longo tekniğinde makattan dışarı çıkmış hemoroid memeleri, anüsün sinir bulundurmayan bölgesinde bir aparat yardımı ile kesilip yukarı çekilmesidir. İşlem sonunda bölge eski anatomik yapısına geri döndürülmektedir.
- Ferguson Tekniği: Bu yöntemde, hemoroidi oluşturan damarlar bisturi ile kesilip çıkartılır. Ardından geriye kalan dokuya dikiş atılarak bütünlüğün tekrar sağlanması amaçlanmaktadır. İşlem içerisinde dikiş yapıldığı için diğer yöntemlere göre daha ağrılı bir sürece neden olabilmektedir.
- Ultrasonik Hemoroidektomi: Bu yöntemde işlem minimum doku hasarı ve çok daha az ağrıyla gerçekleştirilebilmektedir. Geleneksel cerrahi ve ultrasonik ses dalgalarının birlikte kullanıldığı bu yöntemde, yüksek ses dalgası hemoroid dokularını keser ve eş zamanlı olarak sağlam dokuları birbirine yapıştırmaktadır.
- Lazer Hemoroidolizis: Ağrıya, kanamaya sebep vermeyen ve kısa sürede uygulanabilen güvenli bir yöntemdir. Bu yöntem için uygun vakalarda, lazer sondası ile hemoroid memesi içine girilir ve meme büzüştürülür. 20 dakika süren işlem sonrasında hasta gündelik yaşamına devam edebilmektedir.
Hemoroid Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Hemoroid rahatsızlığının evrelerine ve durumuna göre tercih edilebilecek birden fazla tedavi yöntemi bulunmaktadır. Hekim tarafından önerilen diyet programından, cerrahi müdahaleye kadar değişebilen bu yöntemlerin süreci hastadan hastaya değişebilmektedir. Cerrahi işlemlerde ise tedavi süresi tercih edilen yönteme göre 15 dakika ila 1 saat arasında değişebilmektedir.
Hemoroid Ameliyatı Lazerle Mi Yapılır?
Hemoroid hastalığının birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerden en yaygını lazer tedavisidir. Ağrıya, kanamaya sebep vermeyen ve kısa sürede uygulanabilen güvenli bir yöntemdir. Bu yöntem için uygun vakalarda, lazer sondası ile hemoroid memesi içine girilir ve meme büzüştürülür. 20 dakika süren işlem sonrasında hasta gündelik yaşamına devam edebilmektedir.
Hemoroid Ameliyatı Sonrası Normal Yaşamıma Ne Zaman Dönebilirim?
Hemoroid rahatsızlığının evrelerine ve durumuna göre tercih edilebilecek birden fazla tedavi yöntemi bulunmaktadır. Cerrahi işlemlerinin çoğu günü birlik işlemlerdir ve aynı gün hasta taburcu olup gündelik yaşamına geri dönebilmektedir. Bazı durumlarda klasik cerrahi gerekir ve kanama kontrolü için hasta bir gün hastanede gözlem altında tutulur. Ancak bu durumda bile hasta taburcu olduktan sonra gündelik yaşamına devam edebilmektedir.
Hemoroid Ameliyatı Sonrası Problem Nükseder Mi?
Hemoroid, makat bölgesindeki damarların şişmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Hemoroidin sadece bir tane pakesi bulunmamaktadır. Hastanın rahatsızlığına sebebiyet veren pakeye yapılan cerrahi operasyon sonrası tekrarlaması çok az bir olasılıktır. Ancak o bölgedeki diğer pakelerde ‘yeni hemoroid pakeleri’ oluşabilmektedir. Bu durum yapılan tedavi sonrası nüksetmesi değil farklı bir pakenin oluşmasıdır.
Hemoroid Ameliyatı Sonrası Makat Darlığı Problemi Yaşanır Mı?
Büyük ve ilerlemiş hemoroidlerde, rektumun alınan bölümü fazla olabilmektedir. Bu durumda kalan sağlam doku azalır ve geniş yara dokusu oluşabilmektedir. Bu yara dokusunun durumuna bağlı olarak ilerleyen süreçte makatta darlık yaşanabilmektedir. Her ne kadar ender olarak gelişse de böyle bir olasılık mevcuttur. Bu riski ortadan kaldırmak için uygulanacak ameliyat tekniği, tedavi tercihi ve işlemi uygulayacak hekimin tecrübesi çok önemlidir. Makatta daralma söz konusu olduğu takdirde, ameliyattan birkaç ay sonra dilatatör ile makat genişletme işlemi uygulanabilmektedir. Bu yöntem ile başarılı olunmaz ise makat ağzı genişletme işlemi uygulanabilmektedir.
Hemoroid Ameliyatı Sonrası Kanama Olur Mu?
Hemoroid ameliyatı sonrası oluşabilecek yan etkilerden biri kanamadır. Ancak bu risk hemoroid ameliyatı için uygulanan her yöntemde geçerli değildir. Halk arasında lazer tedavisi diye bilinen Lazer Hemoroidolizis tedavi yönteminde işlem sonrası kanama gözlemlenmemektedir. Bazı durumlarda ise klasik cerrahi gerekmektedir ve işlem sonrasında kanama görülebilmektedir. Kanama kontrolü için hasta bir gün hastanede gözlem altında tutulur.
Hemoroid Ameliyatı Sonrası Hastanede Yatmam Gerekir Mi?
Hemoroid ameliyatlarında kullanılan birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bunların çoğunluğu günü birlik tedavilerdir ve işlem sonrasında hasta aynı gün taburcu edilir ve hastanede yatış gerekmez. Ancak bazı durumlarda ise klasik cerrahi gerekmektedir ve işlem sonrasında kanama görülebilmektedir. Kanama kontrolü için hasta bir gün hastanede gözlem altında tutulur.
Hemoroid Ameliyatında Genel Anestezi Mi Uygulanır?
Farklı cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilen hemoroid hastalığında uygulanan tedaviye göre anestezi tekniği de değişebilmektedir. İşlem makat bölgesinde uygulandığı için spinal anestezi ya da lokal anestezi uygulanması mümkündür ancak hastanın ve hekimin işlem sırasında daha rahat etmesi ve hastanın işlem sırasında yaşayabileceği ağrıların minimuma indirilmesi için genellikle genel anestezi tercih edilmektedir.
Hemoroid Ameliyatı Sonrası Çok Ağrı Yaşar Mıyım?
Anal kanal bölgesi ve makatın dış kısmındaki deri oldukça hassas ve ağrıya duyarlıdır. Anal kanal içinde gerçekleştirilen işlemlerde genellikle hasta ağrı duymamaktadır ancak bazı işlemlerde makat çevresinden doku çıkartılması gerekebilmektedir. Bu tarz tedavilerin iyileşme süreci hasta açısından ağrılar geçebilmektedir. Anestezi geçene kadar ağrı hissetmeyen hasta, anestezi etkisini yitirdikten sonra ağrı hissetmeye başlamaktadır. Bu süreçte ağrının minimuma indirilmesi için hastaya ağrı kesici reçete edilmektedir. Böylece iyileşme süreci daha az ağrı ile geçirilir.