
Hemoroid Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
19 Haziran 2022
Kıl Dönmesi Nedir ?
19 Haziran 2022Lazerle Hemoroid Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Hemoroid cerrahisinde uygulanan birçok teknik arasından en yaygın kullanılanı lazerle hemoroid tedavisidir. Bu tedaviye uygun vakalarda işlem 15-20 dakika gibi kısa sürede gerçekleştirilebilmektedir. Lazerle hemoroid tedavisinin avantajları ise şu şekildedir:
- Kesme, dikiş atma ya da doku çıkartma gibi işlemler gerektirmez.
- Hasta aynı gün taburcu edilir. Sosyal yaşantısına kaldığı yerden devam edebilmektedir.
- Ağrısız ve kanamasız bir uygulamadır.
- İşlem sonrası oturma simidine ya da yüz üstü yatmaya gerek duyulmaz.
- 2. ve 3. Evre hemoroidlerde oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
- Kesme işlemi olmadığı için ilerleyen dönemde makatta daralma gibi problemler yaşanmaz.
Hemoroid Tanısı Nasıl Konur?
Hemoroid problemi yaşayan kişilerin çoğunluğu doktora gitmekten çekinirler. Farklı kaynaklardan duydukları önerileri uygulamaya çalışıp, sorunu kendi başlarına halletmeye çalışırlar. Ancak bu durum, rahatsızlık tanısının konulmasını geciktirdiği gibi problemin ilerlemesine de sebep olabilmektedir. Oysa hemoroid rahatsızlığında erken tanı çok önemlidir. Eğer hemoroid ilerlemeden tanı konulabilirse, ameliyata ihtiyaç duyulmadan tedavi mümkündür. Hemoroid tanısında, cerrah kişinin öyküsünü dinledikten sonra muayeneye başlar. Dış hemoroidde tanı hızlıca konulabilmektedir. İç hemoroidde ise anal kanal, rektum muayenesi ya da rektoskopi ve kolonoskopi gibi et tetkikler gerekebilmektedir.
Hemoroid Ameliyatından Sonra Dışkı ve Gaz Tutamama Olur Mu?
Hemoroid ameliyatı için uygulanan tedavi yöntemlerinin ve bu ameliyatları uygulayan hekimlerin hepsinin en çok dikkat ettiği nokta, sfinkter kasların zarar görmemesidir. Sfinkter kasların zarar görmesi ya da uygunsuz tarzda kesilmesi durumunda ameliyat sonrasında ya da seneler sonra gaz-dışkı tutamama yaşanabilmektedir. Her ne kadar ender olarak gelişse de böyle bir olasılık mevcuttur. Bu riski ortadan kaldırmak için uygulanacak ameliyat tekniği, tedavi tercihi ve işlemi uygulayacak hekimin tecrübesi çok önemlidir.
Hemoroid Hastalığında İlaç Tedavisi Mümkün Müdür?
Hemoroid hastalığının tedavisinde ilaç gibi medikal ürünlerin kullanımı mümkündür. Ancak yalnızca 1. ve çok nadir olarak 2. evrede tespit edilen hemoroidlerde krem, ilaç gibi medikal ürünler kullanılabilmektedir. Bununla birlikte beslenme alışkanlıkları lifli gıdalar ile desteklenerek de hemoroid hastalığı tedavi edilebilmektedir. Hemoroid hastalığının medikal ürünler ile tedavi edilmesi için erken tanı çok önemlidir.
Hemoroid Tedavisinde Lazer Nasıl Kullanılır?
Hemoroid tedavisinde lazer kullanımı ağrıya, kanamaya sebep vermeyen ve kısa sürede uygulanabilen güvenli bir yöntemdir. Bu yöntem için uygun vakalarda, lazer sondası ile hemoroid memesi içine girilir ve meme büzüştürülür. 20 dakika süren işlem sonrasında hasta gündelik yaşamına devam edebilmektedir.
Hamilelikte Neden Hemoroid Sorunu Ortaya Çıkar?
Gebelik döneminde, bebeğin ağırlığının rektum üzerinde basınç oluşturabilmektedir. Karın içi basıncının artması ve hormonal değişikliklerin oluşması hemoroide neden olabilmektedir.
Hamilelikte Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?
Hamilelik döneminde çok elzem değilse cerrahi müdahaleden kaçınılmaktadır. Bu dönemde anne adayının daha iyi hissetmesi için ilaç, krem gibi medikal çözümlere başvurulmaktadır. Hamilelik bittikten sonra ise hemoroidin derecesine göre geç kalınmadan gerekli tedavinin uygulanması gerekmektedir.
Hemoroid Hastalığı Açısından Kimler Risk Altındadır?
Gün geçtikçe daha fazla hareketsizleşen yaşamlarımız göz önüne alındığında herkes hemoroid hastalığı açısından risk altında kabul edilebilmektedir. Ancak hemoroid hastalığı için daha fazla risk taşıyan gruplar da mevcuttur. Kronik kabızlık ve ishal, hamilelik, dışkılama sırasında ıkınma alışkanlığı, uzun süre ayakta durmak ya da oturmak, şoförlük gibi çok uzun hareket etmeden oturulan meslek grupları, kronik öksürük, obezite, asitli, alkollü içeceklerin ve mayalı gıdaların tüketimi hemoroid riski taşıyan gruplardır. Bununla birlikte karın içi tümörler, siroz, kalp yetmezliği, ya da iltihabi bağırsak hastalıkları gibi rahatsızlıklara sahip olanlar da hemoroid riski taşımaktadırlar. Ailevi yatkınlığın da önemli olduğu bilinen hemoroid riskinde kişini yaşı ilerledikçe hemoroid riski daha da artmaktadır.
Tromboze Hemoroid Nedir?
Halk arasında boğulmuş hemoroid olarak da bilinmektedir. Makat çevresindeki dış (eksternal) hemoroid damarlarındaki kan akışının bozulur ve bunun sonucunda o bölgede kan birikimi oluşur ve damarlarda tıkanma meydana gelir. Bu tıkanan hemoroid damalarının içinde ise pıhtı oluşmaktadır. Bu pıhtılaşma durumuna tromboze hemoroid denilmektedir. Çoğunlukla, hastanın dayanamayacağı şiddette ağrılara sebep verebilmektedir.
Hemoroid Hastalığında Uygulanacak Tedavi Neye Göre Belirlenir?
Hemoroid hastalığının tedavisinde cerrahi ve cerrahi olmayan birçok yöntem uygulanabilmektedir. Bu yöntemlerin ortak amacı hemoroid pakelerini ortadan kaldırıp, bölgeye eski anatomik yapısını kazandırmaktır. Uygulanacak tedavi hekim tarafından hastanın muayenesi sonrasında belirlenmektedir. Uygulanacak tedavi, hemoroidin yerleşim yeri, evresi ve durumuna göre belirlenmektedir.
Beslenmenin Hemoroid Hastalığındaki Rolü Nedir?
Hemoroid hastalığından korunmak için dışkılama alışkanlığını düzenlemek oldukça önemlidir. Kabızlık ya da ishal gibi rahatsızlıklar hemoroide sebep verebileceği için kişinin beslenme düzeni hemoroidi engelleme yolunda çok önemli bir yer tutmaktadır. Lifli gıda, meyve ve sebze tüketimini arttırmak bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlayacağı için kabızlık sorununu minimuma indirmektedir. Makatta tahrişe sebep verebilecek acı biber, baharat, patlıcan ya da domates gibi asiditesi yüksek gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Günlük su tüketimine dikkat edilmelidir. Bahsedilen beslenme düzenini uygulamak kişinin hemoroid rahatsızlığından kaçınmasını sağlayabilmektedir.