
Mide Balonu Uygulaması Sonrası
9 Haziran 2022
Hemoroid Nedir? Belirtileri Nelerdir?
14 Haziran 2022Kıl Dönmesi Nedir ?
Kıl Dönmesi tıbbi adıyla plonidal sinüs hastalığı saç, ense ve sırt bölgesinden dökülen kılların kuyruk sokumu bölgesinde birikerek deri altına bir yuva yapmasına ile oluşur. Hastalar rahatsızlığın belirtisi olarak devamlı olarak iç çamaşırlarında ıslaklık hissederler. Bu hastalık kişinin sosyal yaşantısına zarar vermekte ve devamlı olarak kötü kokulu sarı renkte bir akıntıya neden olmaktadır. Kıl dönmesi hastalığının nedeni; deri alınta biriken kılların, sinüs ağızı dediğimiz deri üzerinde oluşmuş olan delikleri tıkaması ve apseleşmeye neden olmasıdır. Oluşan apseleşmeden dolayı hastalarda yüksek ateş kuyruk sokumunda şişme gibi şikayetlerde görülebilir.
Kıl Dönmesi Neden Olur ?
Kıl dönmesi hastalığı kadınlardansa erkeklerde daha çok görülen bir hastalıktır. Kıl Dönmesi hastalığının oluşması için bir çok neden bulunmaktadır. Bunlar günümüz şartlarında önlenebilir nedenlerdir. Önlem alınmadığı takdirde rahatsızlık ilerler ve kişinin yaşam kalitesini etkiler. Evresine göre ameliyatlı yada ameliyatsız yöntemlerle hastalığa müdahale edilmesi gerekmektedir.
Kıl Dönmesi hastalığının başlıca oluşma sebepleri ;
– Fazla Kıllı Vücut Tipi
– Jiletle Kıl Temizliği
– Hijyen Eksikliği
– Sık Oturarak Çalışmak
– Aşırı Terleme
– Obezite
– Çok Dar Giyinme
Kıl Dönmesi Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?
Kıl Dönmesi hastalığı, kendini fark etttirmeden yavaş ve sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Bazen hiç belirti vermeden uzun yıllar deri altında bir yuva oluşturabilir. Hastaların en büyük yakınması kuyruk sokumu bölgesinde ağrı, sertlik, şişkinlik ve apseleşme gibi şikayetlerdir. Erken evrede doktora başvurulduğu takdirde bir takım ilaçlar ve günlük yaşantıda değişiklikler gibi önlemler alınarak hastalığın ilerlemesi önlenebilir. Rahatsızlık biraz daha ilerlediği takdirde ilaç fayda vermeyecek; bunun yerine mininal invazif denen ameliyatsız yöntemlere yani lazer kristalize yada sıvı fenol gibi tedavi yöntemleri uygulanacaktır . Çok fazla ertelenen kıl dönmelerinin tedavisinde mutlaka cerrahi operasyonlar gerekmektedir. Bazı büyük kıl dönmesi ameliyatlarında ciddi doku çıkarımları ve yaklaşık olarak 20-30 kadar dikiş atılması gerebilir. Rahatsızlık ileri evreye gelmeden hastaların hemen doktora başvurmaları tedavi için büyük avantaj sağlar.
Kıl dönmesi Hastalığının Belirtileri;
– Kuyruk sokumunda ağrı
– İrinli kötü kokulu akıntı
– Kuyruk sokumu bölgesinde sertlik ve şişlik
– Ateşlenme
– Bel ağrısı
– Apseleşme
Kıl Dönmesi Hastalığını Önlemek İçin Nelerden Kaçınılmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli ?
Kıl Dönmesi hastalığı önlenebilir bir hastalıktır. Önlem alınmadığı taktirde kişilerin hayat konforunu düşürebilir ve ertelendiği taktirde ciltte daha fazla sinüs ağzı yani bir çok farklı delik oluşabilir. Bu durum da kişilerin, ağrılarının ve akıntı probleminin daha fazla artmasına neden olmaktadır. Rahatsızlığın ilerlemesi büyük ameliyat yöntemlerine başvurmayı gerektirebilir. Kıl dönmesi hastalığının önlenebilmesi için kişilerin sıklıkla duş almaları gerekmektedir. Kuyruk sokumu kavisli bir bölge olduğu için burada kıyafetlerimizden vücudumuza yapışan pamuğun lifle temizlenmesi ya da elle alınması gerekmektedir. Sırt, bel ve ense kılları fazla olan bireylerin düzenli olarak lazer ile epilasyon yapması veya tüy dökücü kremle vücut kıllarını temizlemesi oldukça önemlidir. Her zaman için jiletle kıl temizliğinden kaçınılmalıdır. Günümüz şartlarında pandeminin de başlamasıyla birlikte bireyler artık evden çalışma sistemine geçiş yapmışlardır. Sıklıkla masa başı işlerinde çalışan kişilerde bel bölgesinde basınç olacağı için kuyruk sokumunda biriken kıllar cildi delerek deri altına doğru yuva yapabilirler. Bu nedenle masa başı çalışan kişilerin saate bir kalkıp yürüyüş yapması bölgenin havalanması kıl dönmesi hastalığının oluşumunu engelleyecektir.