
Obezite Ameliyatlarının Avantajları Nelerdir ?
9 Haziran 2022
Mide Balonu İşlemi Nasıl Yapılır ?
9 Haziran 2022
Mide balonu nedir?
Mide balonu, obezite hastalığından muzdarip ancak ameliyat olmadan fazla kilolarından kurtulmak isteyen hastalar için uygulanan midenin depolama hacmini kısıtlayan bir tedavi yöntemidir. Endoskopik ve elipse yutulabilen mide balonları olarak iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Mide balonu tedavisinde hastanın midesine bir balon indirilir ve midede şişirilir. Gıdalaran mideden geçiş sürecini yavaşlatır. Bununla birlikte midenin hacmini azaltarak hastanın daha az gıda tüketmesine sebebiyet vermektedir. Sıvı ya da hava ile doldurulabilmektedir. Mide balonları türüne göre midede 4, 6 ya da 12 ay kalabilmektedir. Endoskopik mide balonunda balonun çıkarılma işlemi yine endoskopik şekilde yapılırken, yutulabilir mide balonu vücuttan doğal yollarla çıkartılabilmektedir.
Mide balonu ameliyat ile mi mideye yerleştirilir?
Endoskopik ya da elipse yutulabilir olarak iki farklı yöntem ile yerleştirilebilen mide balonu bir ameliyat türü değildir. Dolayısıyla bir kesi söz konusu olmaz. Her iki yöntemde de balon, mideye oral yollar ile yerleştirilir ve sonrasında midede hekim tarafından şişirilir. Endoskopik mide balonu yönteminde hekim şişirilmemiş balonu endoskop cihazı ile mideye kadar indirip yerleştirmek istediği bölgeye ulaştıktan sonra şişirir. Elipse yutulabilir balonda ise hasta, hekim eşliğinde bir hap gibi görünen balonu su eşliğinde yutar, hekim bir röntgen yardımıyla balonun doğru yerde olduğunu gözlemledikten sonra balon şişirilir.
Mide balonunun çeşitleri nelerdir?
Mide balonu tedavisinin endoskopik ve elipse yutulabilir olarak iki farklı yöntemi bulunmaktadır. Her iki yöntemde de balon, mideye oral yollar ile yerleştirilir ve sonrasında midede hekim tarafından şişirilir. Endoskopik mide balonu yönteminde hekim şişirilmemiş balonu endoskopik cihazı ile mideye kadar indirip yerleştirmek istediği bölgeye ulaştıktan sonra şişirir. Endoskopik mide balonunda herhangi bir sızıntı olduğunda hemen gözlemlenebilmesi için balon metilen mavisi sıvısı ile şişirilir. Böylece herhangi bir sızıyı hasta idrarında gözlemleyip hekimine bildirebilmektedir. Elipse yutulabilir balonda ise hasta, hekim eşliğinde bir hap gibi görünen balonu su eşliğinde yutar, hekim bir röntgen yardımıyla balonun doğru yerde olduğunu gözlemledikten sonra balon şişirilir.
Mide balonunun riskleri nedir?
Mide balonu risklerini temelde iki farklı yöntem olduğu için yönteme göre değerlendirmek daha doğru olacaktır. Endoskopik mide balonu tedavisi her endoskopik işlemde görülebilecek kanama ve mide delinmesi riski taşımaktadır. Ancak bu risk oldukça düşüktür ve doğru cerrah seçimi ile ortadan kaldırılabilir. Endoskopik yöntemlerde anestezi kullanıldığı için anestezinin de kendine has riskleri bu tedavi için geçerlidir. Mide balonunun kendine ait riski ise zamanla hacmini yitirme olasılığıdır. Bu durumda vücut balonu doğal yollardan dışarı atsa da, bağırsaklara dolaştığı takdirde cerrahi bir müdahale gerekebilmektedir. Bu durumun engellenmesi için ise belirli dönemlerde doktor kontrolleri yapılmaktadır. Elipse yutulabilir mide balonunda ise endoskopik mide balonun da gözlemlenen kusma, mide bulantısı yan etkileri gözlemlenmektedir. Bu olasılıklar her iki yöntemde uygulandıktan 1-2 gün sonrasına kadar geçerlidir. Bu süreç midenin balona alışma süreci olarak da adlandırılabilir.
Mide balonu patlar mı? Patlarsa ne olur?
Mide balonu ismini duyan hastaların aklına gelen ilk sorulardan biri budur. Balon terimi kullanılmasından ötürü insanların aklına hemen patlama riski de gelmektedir. Halbuki mide balonu sadece görünüşü itibariyle balona benzediği için bu ismi almıştır; yapısı patlama ve aside karşı dayanıklı olduğundan mide balonu patlaması söz konusu değildir. Ancak mide balonunun delinmesi riski vardır. Bu durumda erken müdahale edilebilmesi için balonun içerisinde metilen mavisi denilen bir sıvı vardır. Eğer balonda bir sızıntı olursa bu sıvı idrar ile dışarı atılı ve hasta tarafından gözlemlenir. Bu durumda hasta hekime hızlıca başvurmalıdır. Hekim kontrolünün ardından balon mideden alınmaktadır.
Mide balonu uygulaması nasıl yapılır?
Mide balonunun endoskopik ve elipse yutulabilen olmak üzere iki farklı yöntemi vardır ve her ikisi de farklı uygulanmaktadır. Endoskopik mide balonu öncesinde hasta hekim tarafından muayene edilir; özellikle iç hastalıkları açısından değerlendirilir. Eğer hekim herhangi bir engel görmüyorsa işleme geçilir. Hasta işleme herhangi bir endoskopik tedaviye hazırlanır gibi hazırlanır. İşlem sırasında genel anestezi değil sedasyon uygulanır. Hasta uyutulduktan sonra henüz şişirilmemiş mide balonu endoskopik olarak mideye yerleştirilir. Burada doğru alan bulunduktan sonra 400-700 ml arasında şişirilir. Bununla birlikte balonun içerisinde metilen mavisi denilen sıvı eklenir. Bu sayede muhtemel sızıntılar hızlı bir şekilde gözlemlenebilmektedir. Balonun yerleştirilmesi 10-15 dk arasında sürmektedir. İşlemin ardından hasta uyandırılır ve sedasyonun da etkisi geçtikten sonra hasta taburcu edilir. İşlemi takip eden 1-2 gün midenin balona alışma sürecidir. Bu süreçte mide bulantısı, kusma gibi yan etkiler yaşanabilmektedir. Hasta işlem öncesinde ve sonrasında bu durum hakkında bilgilendirilir. Tercih edilen balona göre, balon midede 6 yada 12 kalabilir. Kararlaştırılan sürenin ardından balon tekrar endoskopik yöntem ile çıkartılır. Elipse yutulabilir mide balonunda ise, herhangi bir anestezi yöntemine gerek duyulmamaktadır. İşlem süresince hasta uyanıktır. Hastanın kontrollerinin ardından kapsül biçimindeki mide balonu hekim gözetiminde hasta tarafından su ile yutulur. Kapsüle bağlı bir ip de kapsülle birlikte yutulmaktadır. Hasta balonu yuttuktan sonra bir röntgen alınıp kapsülün yeri belirlenir. Eğer doğru yerdeyse, kapsül ile birlikte yutulan ip sayesinde balon şişirilir. Şişirme işleminin ardından son kontrol için tekrar röntgen alınır. Balonun doğru bölümde şişirildiğinden emin olunduktan sonra yutulan ip hekim tarafından çekilerek çıkartılır. Akıllı sisteme sahip olan elipse yutulabilir balon ipin çekilmesini algılar ve balonu mühürler. 4 ay midede kalan elipse yutulabilir mide balonu bahsedilen süre dolduktan sonra yavaşça hacmini kaybeder ve doğal yollarla vücuttan atılır. Çoğu zaman hastalar bunun farkına bile varmamaktadır. Her iki yöntemden sonra midenin yabancı bir maddeye alışma süreci olacağı için mide bulantısı, kusma ya da reflü gibi yan etkiler gözlemlenmektedir. Ancak bunlar geçici etkilerdir.
Mide balonu kimler için uygundur?
Mide balonu tedavisi obezitenin başlangıcındaki hastalar için cerrahi olmayan bir yöntemdir. Fazla kiloların %10 unun ve fazlasının verilmesinde yardımcı olmaktadır. Vücut kitle indeksi 30 ila 40 arasında olan hastalar için kullanılabilmektedir. Bununla birlikte daha önce diyet veya egzersiz ile kilo veremeyen, obezite ile alakalı bir ya da daha fazla rahatsızlıkları bulunan hastalara uygulanabilmektedir.
Mide balonu kaç kiloda takılır?
Mide balonunun bir hastaya uygun olup olmadığı hastanın kilosu ile değil, VKİ ve hekimin vereceği onay ile kararlaştırılmaktadır. Vücut kitle indeksi 30 ila 40 arasında olan hastalar için kullanılabilmektedir. Bununla birlikte daha önce diyet veya egzersiz ile kilo veremeyen, obezite ile alakalı bir ya da daha fazla rahatsızlıkları bulunan hastalara uygulanabilmektedir.
Mide balonu hangi durumlarda uygulanamaz?
Mide balonu tedavisi diğer obezite cerrahisi yöntemlerinde olduğu gibi herkes için uygun bir tedavi değildir. Bu tedavinin uygulanamayacağı hasta grupları bulunmaktadır. Bunlar:
- Kalp, böbrek, karaciğer ve akciğer hastaları
- Kan sulandırıcı kullanması gereken hastalar
- Mide fıtığı, reflü ve yemek borusunda yanık olan hastalar
- Mide-onikiparmak ülseri hastaları
- Hamile ve hamilelik planlayanlar
- Alkol ve madde bağımlıları
- Daha önce mide ya da yemek borusu ameliyatı olanlar
- Mide balonunun fiyatları ne kadardır? Neye göre belirlenir?
Mide balonunun fiyatları ne kadardır? Neye göre belirlenir?
Mide balonu tedavisi kendi içerisinde farklı yöntemler barındırmaktadır. Endoskopik ve elipse yutulabilen mide balonlarının uygulanışı gibi fiyat aralıkları da farklılıklar göstermektedir. Mide balonu uygulamasının fiyatları tercih edilen yönteme göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte tercih ettiğiniz hekimin tecrübesi, kullanılan teknolojinin ve malzemelerin kalitesi de fiyat için belirleyici olabilmektedir.
Mide balonunun için kilo sınırı var mıdır?
Mide balonu uygulaması için bir kilo sınırı bulunmamaktadır. Daha önce kendi çabalarıyla, diyetisyen hekim yardımıyla kilo vermeyi denemiş ancak başarılı olamamış herkes için uygulanabilmektedir.
Mide balonu ile ne kadar zayıflanır?
Mide balonu tedavisi tıpkı diyet ve düzenli spor programı gibi kişinin kilo vermesine yardımcı olan bir araçtır. Bu nedenle tek başına mide balonu kilo vermek isteyen kişiler için yeterli olmayacaktır. Eğer mide balonu taktıran kişiler, işlem sonrasında eski alışkanlıklarını bir kenara bırakıp yeni beslenme alışkanlıkları ve egzersiz programına sadık kalırlarsa mide balonu ile 15-20 arasında kilo verebilmektedirler.
Mide balonu taktıran kişi nelere dikkat etmelidir?
Her ne kadar bir ameliyat türü olmasa da mide balonu taktıran kişilerin de dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Hem işlem sonrası sağlıklı bir yaşam sürmek, hem de fazla kilolardan hızlıca kurtulmak için bunlara dikkat edilmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralanabilir:
- Yemek sırasında, yarım saat öncesinde ve sonrasında sıvı tüketilmemelidir. Midenin kapasitesi sınırlandırılacağı için çok yemek ve sıvı tüketmek şişkinliğe ve bulantıya sebep verebilmektedir.
- Kişi uzman diyetisyenin onayladığı şekilde günde 3 ana, 3 ara öğün ile beslenmelidir.
- Karbonhidrat yerine protein ağırlıklı beslenme gerekmektedir.
- Kafein alımı minimuma indirilmelidir. Kahve, ülsere sebebiyet verebileceği için çok az tüketilmelidir.
- Gazlı ve karbonatlı içecekler tüketilmemelidir.
- Alkol tüketimi ülsere sebebiyet verebileceği için sınırlandırılmalıdır.
- Az beslenmeden dolayı vitamin ve mineral eksikliği yaşanabileceği için doktorun onayı doğrultusunda takviye gıdalar kullanılmalıdır.
Mide balonu işlemi ne kadar sürer?
Mide balonu işlemini süresinden bahsederken elipse yutulabilir ve endoskopik mide balonunun ayrılması gerekmektedir. Endoskopik mide balonu işlemi, hastanın sedasyon ile uyutulması ve uyandırılması dahil olmak üzere 25 ila 45 dakika civarında sürebilmektedir. Yutulabilir mide balonunda ise herhangi bir anestezi tekniği ve endoskopik işlem yapılmadığı için, işlem 15-20 dakika arasında sürmektedir.
Mide balonu ne kadar midede kalır?
Mide balonu işleminde balonun midede kalma süresi tercih edilen yönteme göre değişiklik göstermektedir. Endoskopik balonlarda, tercihe bağlı olarak balon midede 6 ay ve 12 ay kalmaktadır. Bahsedilen süre dolduktan sonra balon, cerrah tarafından endoskopik yöntem ile çıkarılmaktadır. Elipse yutulabilen mide balonunda ise balon mide 4 ila 6 ay kalmaktadır. Bu sürenin sonuna doğru kendiliğinden sönen balon doğal yollarla vücuttan atılmaktadır.
Mide balonu için yaş sınırı var mıdır?
Mide balonu uygulaması genel anlamda 18 ila 65 yaş aralığındaki kişilere uygulanmaktadır. Ancak bu keskin bir sınırlama değildir. 18 yaşın altındaki kişilere de hekimin onayı doğrultusunda mide balonu yapılabilmektedir.
Mide balonu ile kilo verme nasıl sağlanır?
Mide balonu işlemini obezite cerrahisinin kısıtlayıcı alanı içerisinde kabul edebiliriz. Tüp midenin aksine hastanın besin tüketimini cerrahi bir işlem olmadan kısıtlamayı amaçlamaktadır. Mideye yerleştirilen balon, midenin büyük bir kısmını kaplayacağı için midenin depolama alanı kısıtlanır. Kişinin midesinin depolama alanı kısıtlandığı için daha önce alıştığı miktarda besin tüketemez. Bununla birlikte besin daha kısıtlı alanda depolanacağı için hasta çok daha hızlı bir şekilde tokluk hissedecektir. Daha az besin tüketimi ve daha hızlı tokluk hissiyatı sayesinde kilo verimi sağlanmaktadır. Ancak mide balonu, ideal kiloya ulaşmak için tek başına yeterli olmayacaktır. İşlem sonrasında kişinin, uzman diyetisyenin hazırladığı beslenme düzenine harfiyen uyması ve düzenli egzersiz yapması gerekmektedir. Bu koşulların hepsini karşılayan kişilerin kilo verme oranı daha yüksek olacağı gibi verdiği kilolar da kalıcı olacaktır.
Mide balonu için uygun kilo ve VKİ nedir?
Mide balonu tedavisinde kilodan ziyade hastanın vücut kitle indeksi baz alınmaktadır. Bu sayede dolaylı yoldan hastanın ‘fazla’ kiloları da dikkate alınmaktadır. Vücut kitle indeksi 30 ila 40 arasında olan hastalara bu işlem uygulanabilmektedir. Bazı durumlarda, hekim onayı ile 30 altı vücut kitle indeksine sahip hastalara da uygulanabilmektedir.
Çocuklara mide balonu uygulanabilir mi?
Mide balonu uygulaması genel anlamda 18 ila 65 yaş aralığındaki kişilere uygulanmaktadır. Ancak bu keskin bir sınırlama değildir. 18 yaşın altındaki kişilere de hekimin onayı doğrultusunda mide balonu yapılabilmektedir.
6 aylık ve 12 aylık balon arasındaki fark nedir?
Endoskopik yöntem ile yapılan mide balonlarında iki farklı seçenek bulunmaktadır. 6 veya 12 ay midede kalan balonların endoskopik açıdan uygulanış farkları pek olmasada midede kaldığı dönem uygulanan işlemler ve kilo kaybı anlamında farklılıklar görülmektedir. 6 aylık mide balonunda, balonun 6 aylık dönemde tekrar şişirilmesine gerek görülmemektedir. 6 ayın sonunda balon yine endoskopik yöntem ile mideden çıkartılır. Hastanın diyet ve spor düzenine uyması durumunda 15-20 arası kilo kaybı beklenmektedir. 12 aylık balonda ise balon midede daha uzun süre kaldığı için tekrar şişirilmesi gerekmektedir. Bu işlem yine cerrah tarafından gerçekleştirilmektedir. Hastanın diyet ve spor düzenine uyması durumunda 20 nin üzerinden kilo kaybı gözlemlenmektedir.
Mide balonu ilaç kullanımını etkiler mi?
Mide balonu, midenin boşalma sürecini de yavaşlattığı için kullanılan ilaçların etki etmesi için gereken sürenin yavaşlamasına sebep vermektedir. Ancak ilaçların etkinliği açısında bir problem teşkil etmezler. Balon midedeyken kullanılacak ilaçların mideye yan etkilerinin olup olmadığı dikkate alınmalıdır. Ülser ya da mide kanamasına sebep verebilecek ilaçlardan kaçınılmalıdır.
Mide balonu midede ne kadar yer kaplar?
Mide balonları genellikle midede 700 ila 900 miligramlık alan kaplamaktadır. Balonun midede kaplayacağı hacim hastanın durumu göz önüne alınarak hekim tarafından belirlenmektedir. Balon, midenin yarısını ya da üçte birini kaplayabilmektedir.
Yutulabilir mide balonu ile endoskopik mide balonu arasındaki fark nedir?
Endoskopik mide balonu ve yutulabilir mide balonu temelde aynı amaca hizmet etse de uygulanış ve sonuç açısından bazı farkları bulunmaktadır. Elipse yutulabilir mide balonu endoskopik bir yöntem gerektirmemektedir. Hasta, hekim gözetiminde kapsül şeklindeki balonu yutar ve kapsül hekim tarafından şişirilir. İşlem sırasında hasta uyutulmaz, bilinci yerindedir. Elipse yutulabilen mide balonu midede 4-6 ay arasında kalmaktadır. Süresi dolan elipse yutulabilen balon mide içerisinde söner ve doğal yollardan vücuttan atılır. Endoskopik mide balonunda ise iki farklı balon kullanılabilir. Bunlar 6 aylık ya da 12 aylıktır. Her ikisi de endoskopik işlemle yerleştirilir ve süreç bittikten sonra yine endoskopik işlem ile çıkartılmaktadır.
Mide balonu kilo sorunu olan herkese uygulanabilir mi?
Mide balonu uygulaması için bir kilo sınırı bulunmamaktadır. Bu yüzden kilo sorunu olan ve daha önce kendi çabalarıyla, diyetisyen hekim yardımıyla kilo vermeyi denemiş ancak başarılı olamamış herkes için uygulanabilmektedir.
Mide balonu benim için kesin çözüm mü?
Mide balonu, obezite cerrahisinin diğer yöntemleri gibi hastaların kilo vermesine yardımcı olan bir araçtır. Obezite cerrahisinde herkes için en uygun tedavi yöntemi diye bir şey söz konusu değildir. Tedavinin uygunluğu ve hastaya sağlayacağı katkı, hastanın boyu, kilosu, obezite ile alakalı hastalıklarının durumuna bağlı olarak değişebilmektedir. Bu sebepten herkes için uygun denebilecek bir tedavi söz konusu değildir. Sizin için en uygun tedavi sahip olduğunuz vücut kitle indeksinize ve obeziteye bağlı hastalıklarınıza göre değişiklik göstermektedir.
Mide balonunun avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Mide balonunun en büyük avantajı cerrahi bir işlem olmaması ve hastanın aynı gün içerisinde gündelik yaşamına dönebilmesidir. Kişilerin, diyetisyenin önerdiği sağlıklı beslenme düzenine uymaları durumunda sağlıklı kilo kaybetmelerine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte, obeziteye bağlı şeker hastalığı, uyku apnesi gibi sağlık problemlerini iyileşmesini ve kişinin öz saygısını ve öz güvenini arttırmasını sağlamaktadır.
Avantajları
- Fazla kiloların %30 unun verilmesine yardımcı olur
- Cerrahi bir işlem değildir
- Diyetisyenin önerdiği beslenme düzeni ve rutin spor programları ile birleştirildiğinde uzun dönem kilo kaybını sağlar
- Hızlı bir şekilde uygulanabilmektedir.
Dezavantajları
- Midede kalma süresi kısıtlıdır. En fazla 1 sene kalabilir.
- Balon çıktıktan sonra hasta dikkat etmezse yeniden kilo alımı mümkündür.
- Balon takıldıktan sonraki ilk günler kusma, mide bulantısı ve mide krampları gözlemlenebilir.