
Mide Balonu İşlemi Nasıl Yapılır ?
9 Haziran 2022
Kıl Dönmesi Hastalığını Önlemek İçin Nelerden Kaçınılmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli ?
9 Haziran 2022- Mide balonu sonrası hastanede yatmam gerekir mi?
- Mide balonu sonrası hastanede yatmam gerekir mi
Mide balonu sonrası hastanede yatmam gerekir mi?
Mide balonu cerrahi bir işlem değildir. Bu yüzden hastanın vücudunda herhangi bir kesi ya da yara bulunmamaktadır. Hem endoskopik balon hem de yutulabilen balon işlemlerinin ardından hasta istirahate bile ihtiyaç duymadan normal yaşamına dönebilmektedir. Bazı hastalar ise ilk günü evde istirahat ederek geçirmeyi tercih edebilmektedir.
Mide balonu sonrası kusma ya da mide bulantısı olur mu?
Mide balonu her ne kadar herhangi bir cerrahi işlem içermese de vücuda yabancı bir materyal yerleştirildiği için bazı yan etkileri olabilmektedir. İşlemi takip eden birkaç gün süresince mide, balonu vücuttan atmaya çalışmaktadır. Bu süre içinde hasta kusma, mide bulantısı ya da mide krampı yaşayabilmektedir. Ancak bahsedilen durum geçicidir ve hasta beslenme düzenine dikkat ettiği takdirde ilk birkaç günden sonra tekrar gözlemlenmez.
Mide balonu nasıl çıkartılır?
Mide balonunun endoskopik ve elipse yutulabilen olarak iki farklı yöntemi bulunmaktadır. Elipse yutulabilen mide balonu hastanın hekim gözetiminde bir kapsülü su ile yutmasıyla uygulanmaktadır. Midede 4 ila 6 ay arasında kalan yutulabilen mide balonu, bu sürenin sonuna doğru kendiliğinden söner ve doğal yollar ile vücuttan atılır. Endoskopik mide balonları ise tıpkı balonun yerleştirildiği gibi yine endoskopik işlem aracılığıyla vücuttan çıkartılmaktadır.
Balon mideye yerleştikten sonra oluşabilecek yan etkiler nelerdir?
Mide balonu her ne kadar herhangi bir cerrahi işlem içermese de vücuda yabancı bir materyal yerleştirildiği için bazı yan etkileri olabilmektedir. İşlemi takip eden birkaç gün süresince mide, balonu vücuttan atmaya çalışmaktadır. Bu süre içinde hasta kusma, mide bulantısı ya da mide krampı yaşayabilmektedir. Ancak bahsedilen durum geçicidir ve hasta beslenme düzenine dikkat ettiği takdirde ilk birkaç günden sonra tekrar gözlemlenmez.
Mide balonu sonrası beslenme düzeni nasıl olmalıdır?
Mide balonu takıldıktan sonra mide, balonu vücuttan atmaya çalışmaktadır. Bu süreçte hasta mide bulantısı, kusma, mide krampı yaşayabilmektedir. İşlemi takip eden ilk 3-4 gün sıvı beslenme, sonrasında 10 güne kadar püre ile beslenme tavsiye edilmektedir. Bu dönem bittikten sonra hasta katı gıda ile beslenmeye başlayabilmektedir. Ancak hastanın alışık olduğu eski yemek porsiyonlarına dönmesi söz konusu değildir. Bu süreçte diyetisyen hekimin ve cerrahın önerilerini harfiyen dinlemek gerekmektedir. Hekimin önerdiğinden fazla yemek balona baskı uygulayabilir bu da mide bulantısı ve kusmaya yol açabilmektedir. Yeterli protein, kalsiyum ve vücudun ihtiyaç duyduğu diğer besinleri alabilmek için sıvı beslenme süt ve yine sıvı süt ürünleri temelinde olmalıdır. Bu aşamanın ardından ise püre dönemine geçilir. Püre döneminde ise besinler parçalara ayrılıp püre haline getirilip tüketilmelidir. Bu dönem bittikten sonra diyetisyen uzmanınızın onayladığı protein bakımından zengin katı gıdalara geçilebilir. Bu süreçte diyetisyen hekiminin önerisi doğrultusunda vitamin ve mineral takviyeleri de alınabilmektedir. Beslenme düzeninin yanı sıra gıdaları nasıl öğüttüğünüzün de büyük önemi vardır. Besinleri yavaşça ve iyice çiğneyerek öğütmeniz gerekmektedir.
Mide balonu sonrası ne zaman işe dönebilirim?
Mide balonu uygulaması cerrahi bir işlem değildir. Hem endoskopik mide balonu işlemi hem de yutulabilir mide balonu işleminden sonra aynı gün hasta taburcu edilmektedir. Ancak hekimler midenin alışma süresinde oluşabilecek kusma, mide bulantısı, mide krampı gibi yan etkilerin minimuma indirebilmek için hastaların 2-3 gün istirahat etmelerini önermektedir. Hekimin onayı doğrultusunda bu sürenin ardından işe dönülmesi mümkündür. Bazı hastalarda ise 1 haftalık istirahatler önerilebilmektedir.
Mide balonu sonrası normal hayata ne zaman dönülebilir?
Mide balonu tedavisi sonrasında normal hayat dönüşünüz ve midenizin balona alışması 1 aya kadar sürebilmektedir. Bu sürenin ardından sağlıklı bir şekilde işinize ve yaşantınıza devam edebilirsiniz. İşlem sonrasında sıvı, püre ve katı gıdalar olmak üzere 3 farklı beslenme dönemine gireceksiniz. Bu süreçte verilen beslenme düzenine harfiyen uyulması hem komplikasyon risklerini azaltmak hem de işlemin etkilerini arttırmak için çok önemlidir. Ancak bu dönem sonrasında bile normal hayat’, eski alışkanlıklarınızı sürdürebileceğiniz bir hayat olmayacaktır. Hekiminiz ve diyetisyen uzmanınız tarafından hazırlanan beslenme düzeni ve spor programları gibi mide balonu uygulaması sonrası edinilmesi gereken alışkanlıklar ‘yeni hayatınızı’ tanımlayan ve hayatınızın geri kalanında uygulamanız gereken alışkanlıklardır. Yediklerinizin yanı sıra onları nasıl yediğinize bile dikkat etmeniz gerekecektir. Mide balonu işlemi sonrasında hayatınızda bu anlamda büyük değişiklikler gerçekleşecektir.
Mide balonu sonrası yememem gereken gıdalar var mıdır?
Mide balonu işleminin ardından kişilerin beslenme düzenine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Mideyi yoracak besinlerden uzak durarak hem daha fazla kilo kaybı sağlanır hem de olası yan etki riskleri minimuma indirilir. Bu süreçte diyetisyen hekimin önerilerine harfiyen uymak gerekmektedir. Mide balonu sonrası uzak durulması gereken gıdalar ise şu şekildedir:
- Gaz yapabilecek baklagiller
- Acı baharatlar
- Yağlı, gazlı, ve yoğun şekerli gıdalar
- Kızartmalar
- Alkol
Balon takıldıktan sonra seyahat edebilir miyim?
Mide balonu tedavisi cerrahi bir tedavi olmadığı için hastanede yatış gerektirmemektedir. Midenin balona alışması için işlem sonrasında 1-2 gün istirahat edilmesi hekim tarafından önerilmektedir. Ancak mide balonu seyahati engelleyen bir işlem değildir. Hekiminizin onay doğrultusunda mide balonu işlemi sonrasında seyahat edebilirsiniz.
Mide balonu sonrası kaç kilo verebilirim?
Mide balonu sonrası kaybedilecek kilo tercih edilen yönteme, hastanın işlem sonrası beslenme düzenine ve spor programına bağlıdır. Elipse yutulabilen mide balonu midede yaklaşık 4-6 ay kalmaktadır. Bu sürede diyetisyen hekimin önerilerine uyan hastalar 15 kilonun üzerinden kilo kaybı yaşamaktadırlar. Endoskopik mide balonunda ise tercih edilen balonun midede kaç ay kalacağı verilecek kiloyu belirlemektedir. 6 aylık balon ile hastaların 20 kilograma kadar kilo kaybı mümkündür. 12 aylık balonlarda ise hastaların 20 kilogramın üzerinde kilo kaybettiği gözlemlenmektedir. Mide balonu tedavisi diğer obezite cerrahisi yöntemleri gibi kişilerin kilo vermesi için uygulanan bir ‘araçtır’. Bahsedilen kiloların verilebilmesi için hastanın diyetisyen hekimin önerdiği beslenme düzenine ve spor programına harfiyen uyması gerekmektedir.
Mide balonu çıktıktan sonra tekrar kilo alınır mı?
Mide balonu çıkarıldıktan sonra balonun kapladığı kısımda boşluk olacağı için acıma ve midede boşluk hissi yaşanmaktadır. Balon çıkarıldıktan sonra yeniden kilo almak mümkündür. Bu olasılığı engellemek için beslenme ve egzersiz düzenlenmesini devam ettirmek çok önemlidir. Aslında mide balonunun amacı da temelde bu alışkanlıkları hastaya kazandırmaktır. Balon çıktıktan sonra bile bu ‘yeni’ alışkanlıklarını sürdüren kişilerin geri kilo alımı riski yok denecek kadar azdır.
Mide balonu sonrası kontroller nasıl olur?
Mide balonu tedavilerinin ardından kontrol hastanın sağlığının yanısıra kilo kaybını da kontrol etmek için çok önemlidir. İşlemi takip eden ilk haftanın sonunda ilk kontroller gerçekleşmektedir. Bu kontrolde balonun hastaya oluşturduğu yan etkiler dinlenir ve beklenilenden farklı bir durum söz konusuysa hekim tarafından reçetelenen ilaçlar ile giderilir. Sonrasında ise her ay rutin kontroller gerçekleştirilir. Bu kontrollerde hem hekim hem de uzman diyetisyen hastayı kontrol etmektedir. Tedavinin başarısı ve uzun vadeli kilo kaybı için rutin kontrolleri ihmal etmemek gerekir.
Mide balonu sonrası egzersiz rutini nasıl olmalıdır?
Mide balonu uygulamasının ardından mümkün olan en kısa sürede egzersizlere başlamak çok önemlidir. Ancak başlangıçta kişinin kendini çok zorlamaması gerekir. İlk dönemde kan dolaşımı sağlamak ve pıhtı oluşmasını önlemek için bacaklarınız ile esneme hareketler yapabilirsiniz. Uzun dönem egzersiz için ise sabit bisiklet ve tempolu yürüyüş önerilmektedir. Egzersizleri yaparken ağrı hissedildiğinde durulması çok önemlidir. Kilo verdikçe daha rahat eden hastalarımız ilerleyen dönemlerde daha rahat bir şekilde egzersizlerini yapabilmektedir. Tempolu yürüyüş, koşu, yüzme ve egzersiz aletleri ile haftalık 150 dakika ile başlanılabilmektedir. Sonrasında ise hasta kendini zorlamadan bu süreyi yavaş yavaş yükseltebilir.
Mide balonu sonrasında vitamin ve mineral takviyesi gerekir mi?
Mide balonu işlemi yapıldıktan sonra sırasıyla sıvı, püre ve katı gıdaları içeren bir beslenme düzenine geçilmektedir. Bu dönemlerin başından başlayarak takviye gıdalar kullanımı daha sağlıklı bir vücut için hekim tarafından önerilmektedir. Yeterli protein, kalsiyum ve vücudun ihtiyaç duyduğu diğer besinleri alabilmek için sıvı beslenme döneminde süt ve süt ürünleri tüketimi önemlidir. Sıvı ve püre dönemi bittikten sonra diyetisyen uzmanınızın onayladığı protein bakımından zengin katı gıdalara geçilebilir. Bu süreçte diyetisyen hekiminin önerisi doğrultusunda vitamin ve mineral takviyeleri de alınabilmektedir.
Mide balonu işleminden sonra sigara ve alkol kullanılabilir mi?
Mide balonu uygulamasını takip eden 10 günün ardından alkol ya da sigara kullanımında balonu etkileyen bir sakınca yoktur. Ancak hem sigara hem alkol reflüsel şikayetleri arttırabilir. Bu yüzden ilk günlerde tüketilmemeleri ve sonrasında ise minimum düzeyde tüketilmeleri önerilmektedir. Bununla birlikte alkollü içeceklerin kalori miktarı yüksek olduğu için kilo verme sürecini yavaşlatır ve mide balonunun verimini azaltır.
İşlem sonrası acıkma duygusu tamamen yok mu oluyor?
Mide balonu işleminin temeldeki amacı balonun midenin depolama alanı kısıtlamasıdır. Bu sayede kişi daha hızlı tokluk hisseder ve daha az acıkma hissi oluşur. Ancak midenin boş kalan kısmında depolanan gıdalar sindirileceği ve sonrasında vücudun yeniden gıdaya ihtiyaç duyacağı için acıkma duysunun tamamen yok olması mümkün değildir.
Mide balonundan sonra eskisi gibi yemek yiyebilecek miyim?
Mide balonu işleminin temeldeki amacı balonun midenin depolama alanı kısıtlamasıdır. Bu sayede kişi daha hızlı tokluk hisseder ve daha az acıkma hissi oluşur. Balon midenin büyük bir kısmını kaplayacağı için kişi eskiden yediği miktarda yemeğe ihtiyaç duymadan tokluk hissedecektir. Eğer hasta, tokluk hissiyatından sonra yemeye devam edip mideyi zorlarsa kusma ya da mide bulantısı yaşanabilmektedir. Bu sayede kişi ihtiyacı kadar yemek yeme alışkanlığına kavuşarak balon çıktıktan sonra bile bu beslenme düzenini sürdürebilmektedir.
Mide balonu sonrası kabızlık yaşanır mı?
Diğer obezite cerrahilerinde yaşandığı kadar yoğun ve sık yaşanmasa da, mide balonu işlemi sonrasında da kabızlık yaşanma olasılığı vardır. Bu olasılığı ortadan kaldırmak için diyetisyen hekimin önerdiği lifli gıdalar tüketilebilir.