
Tüp Mide Ameliyatı Süreci Nasıldır?
8 Haziran 2022
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Normal Hayata Dönüş Süreci Nasıldır?
8 Haziran 2022- Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır?
Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır?
Tüp mide ameliyatı genel anestezi eşliğinde çoğunlukla laparoskopik(kapalı) bir şekilde uygulanan bir ameliyat yöntemidir. Ameliyat sırasında hastanın midesinin %80inin alınması hedeflenmektedir. Bu hesaplamayı doğru yapabilmek için işlem sırasında mideye ağız yoluyla bir kalibrasyon tüpü yerleştirilir ve onun yardımı ile midenin korunacak alanı belirlenir. Bölgede damarlanma ve kanama riski oluşmaması için ön hazırlıklar yapıldıktan sonra midenin büyük bir kısmı kesme-dikme işlemlerini eş zamanlı uygulayan Cerrahi Stapler cihazı ile kesilir ve dikilir. İşlem bittikten sonra kalibrasyon tüpü çıkartılır ve hem ameliyat sırasında hem de ameliyat sonrasında kaçak testi uygulanır ve işlem sonuçlandırılır. Laparoskopik yöntem için açılan kesiler oldukça küçük oldukları için estetik anlamda sorun teşkil etmezler.
Tüp mide ameliyatı sırasında genel anestezi yapılır mı?
Diğer bariatrik cerrahilerde uygulandığı gibi tüp mide ameliyatında da genel anestezi uygulanmaktadır. Genel anestezinin kullanım amacı ise ameliyat sırasında hastanın gevşemesi ve solunum, mide bulantısı ya da kusma gibi problemleri engellemektir.
Tüp mide ameliyatı kaç saat sürer?
Tüp mide ameliyatı genellikle laparoskopik(kapalı) yöntemle yapılan, açık ameliyata göre daha güvenilir ve daha kısa sürede uygulanabilen bir ameliyattır. İşlem 1 saat civarı sürmektedir.
Hangi yöntem kullanılır?
Tüp mide ameliyatı genellikle laparoskopik yöntem uygulanmaktadır. Ameliyat sırasında büyük kesiler kullanılmadan, karın ön duvarından açılan delikler aracılığıyla uygulanan bu kapalı yönteme laparoskopik cerrahi denmektedir.
Tüp mide ameliyatı sırasında ağrı oluyor mu?
Tüp mide ameliyatı laparoskopik yöntem adı verilen karın duvarında oluşturulan milimetrik kesiler ile uygulanmaktadır. Bu yöntemde karın kasları ve zarları kesilmediği için ameliyat sonrası ciddi ağrılar yaşanmamaktadır. Hastalar ameliyat günü yürümeye başlayabilir ve sonrası günün ardından ciddi ağrılar yaşamazlar. Ancak oluşabilecek ağrıları minimuma indirmek için hastaya ağrı kesiciler verilir.
Tüp mide ameliyatında kaçak nedir?
Tüp mide ameliyatı kararı alan hastaların en çok merak ettiği ve yine bu ameliyatta oluşabilecek en önemli komplikasyon riski ‘kaçak’ riskidir. Kaçak, midenin dikilen bölgesinden mide içindeki maddelerin karın boşluğuna sızması ve vücutta enfeksiyona neden olmasıdır. Ancak bu oran %2’nin altındadır. Bu oranın minimuma indirilmesi için doğru ekipman ve tecrübeli cerrah tercihi oldukça önemlidir. Kaçak komplikasyon riskinde erken tanı çok önemlidir. Ameliyat sırasında ve sonrasında uygulanan kaçak testleri bu oranı daha da düşürmektedir. Ameliyattan sonraki ilk 1 hafta komplikasyon riskinin en yüksek olduğu dönemdir. Yüksek ateş, çarpıntı ya da katlanılamaz karın ağrısı gibi belirtileri vardır. Bu belirtileri hisseden hastaların hiç vakit kaybetmeden hastaneye gitmesi gerekmektedir. Kaçak riskini minimuma indirmek için hekimin önerdiği ameliyat sonrası beslenme düzenine harfiyen uyup ilk 1 ay herhangi katı gıda tüketmemeniz gerekmektedir.
Kaçak testi nasıl yapılır?
Kaçak komplikasyonu riskinin oluşma olasılığının en yüksek olduğu dönem ameliyat sonrasındaki ilk 3 gündür. Bu süreçte hasta hastanede kontrola altında tutulup kaçak testi yapılır. Bazen de kan testleriyle enfeksiyon olup olmadığı gözlemlenir. Kaçak testinde ise 2 farklı yöntem kullanılır. İlk yöntemde hastaya metilen mavisi diye adlandırılan bir madde sıvı ile karıştırılıp içirilir. Bununla birlikte hastaya bir dren bağlanır. Hastaya bağlanan dren aracılığıyla mavi suyun gelip gelmediği kontrol edilir. Diğer yöntemde ise, hastaya ağız yoluyla kontrastlı sıvı içirilir ve ‘skopi’ diye adlandırılan röntgen cihazından bir kaçak olup olmadığı gözlemlenir.
Tüp mide ameliyatında kaçak riski kaç gün sürer?
Tüp mide ameliyatı sonrasında kaçak komplikasyonu riskinin oluşma olasılığının en yüksek olduğu dönem ameliyat sonrasındaki ilk 3 gündür. Bu süreçte hastalar hastanede kontrol altında tutulmaktadır. Bununla birlikte, ameliyat sonrasındaki ilk haftanın sonuna kadar bu risk göz önünde bulundurulmaktadır.
Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak nasıl tedavi edilir?
Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak tedavisinde erken tanının önemi çok kritiktir. Bu yüzden ameliyat sonrasında yüksek ateş, çarpıntı ya da katlanılamaz karın ağrıları gibi belirtiler hissettiğinizde cerrahınıza başvurmanız çok önemlidir. Kaçak tedavisinde kullanılacak yöntem kaçağın büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Kaçak tedavisi öncesi hastaya damar yoluyla antibiyotik verilir. Sızıntının(kaçağın) neden olduğu enfeksiyonlar boşaltılarak vereceği zarar minimuma indirilir. Hastanın durumuna göre bazen ikinci bir ameliyat gerekebilmektedir. Bununla birlikte, hastanın bir süre yoğun bakımda kalması gerekebilir. Bu süreçte hastanın oral yolla beslenmesine belirli bir süreliğine durdurulur.